Verwijzing en second opinion – Huisartsenpraktijk Bredeweg – Harderwijk
Middelste Wei 2-4 3844 HT Harderwijk Tel:0341-200270

Verwijzing en second opinion

Verwijzing

Om de zorg nog lang beschikbaar en betaalbaar te houden, heeft de huisarts de wettelijke taak om poortwachter te zijn voor specialistische zorg. De huisarts verwijst alleen als daarvoor een indicatie is. Specialistenzorg wordt alleen vergoed met een verwijzing van de huisarts.

Wij verwijzen u niet achteraf.

Het komt helaas met enige regelmaat voor dat patiënten voor niet-spoedeisende zaken uit eigen beweging een afspraak met de specialist maken en achteraf om een verwijzing aan de huisarts vragen. Ook komt het voor dat patiënten al op een afspraak bij specialist of bijvoorbeeld psycholoog zijn geweest en dan alsnog om een verwijsbrief vragen.

De huisarts is dan niet gemachtigd om alsnog een verwijzing te schrijven. Zou hij het wel doen dan kan er sprake zijn van een strafbaar feit (valsheid in geschriften).

De huisarts heeft de wettelijke taak om poortwachter te zijn voor zorg in het ziekenhuis/de 2e lijn. Dat wil zeggen dat de huisarts in overleg met de patiënt naar de specialist verwijst als daarvoor een indicatie is.

Specialisten mogen geen zorg leveren of declareren bij de verzekeraar als er geen verwijzing van de huisarts is. Doen zij dat toch, dan is dat voor hun eigen rekening of voor die van de patiënt. Voor bezwaren tegen deze regeling kunt u bij de eigen verzekeraar terecht.

Omdat niet iedereen van die regeling op de hoogte is en om teleurstelling te voorkomen, willen wij al onze patiënten er helder van op de hoogte stellen dat wij, net als alle Nederlandse huisartsen, niet achteraf verwijzingen zullen schrijven. Ook kunnen wij geen verwijsbrieven met een datum in het verleden afgeven.

Wanneer is er geen verwijzing nodig?

  • Als u vanwege een chronische aandoening onder behandeling/controle blijft (tussenliggende periode maximaal 3 jaar)
  • Als u wordt overgedragen van de generalistische basis ggz naar de gespecialiseerde ggz en omgekeerd. Een melding aan de huisarts volstaat dan.
  • U kunt meestal zonder verwijzing naar: fysiotherapeut, diëtist, oefentherapeut, ergotherapeut, logopedist, podotherapeut, huidtherapeut

Verwijzing kan wel nodig zijn voor fysio- of oefentherapie bij een chronische indicatie: Bijlage 1 van het Besluit zorgverzekering.

Second opinion

Als u een second opinion overweegt, bespreek dit dan met uw behandelend specialist. Een gesprek kan onduidelijkheden wegnemen en de specialist kan met u meedenken of een second opinion zinvol is. De specialist kan dan een verwijzing maken en overdragen wat er al is onderzocht/gedaan. Als u zelf een second opinion regelt, kan het zijn dat uw zorgverzekeraar niet alles vergoedt.

Niet duidelijk of bepaalde zorg vergoed wordt? Informeer bij uw zorgverzekeraar en voorkom onverwachte kosten.

Nuttige links over verwijzingen